16 октомври 2020

Годишно увеличение на пенсиите – как?

 

Отново е наред въпросът с колко и по какви принципи да бъдат увеличени трагично ниските пенсии в България.

Сега се борят главно две предложения: според едното ниските пенсии трябва да се увеличат с по-голям, според другото всички пенсии трябва де се увеличат с един и същ единен процент.

Първото предложение е напълно разбираемо, защото подобрява позициите на тези, които живеят дълбоко под прага на бедността. В същото време тази корекция трябва да се гледа като спешна актуална задача от социална гледна точка, а не като принципен елемент на една нормална система за поддържането на пенсиите в една нормална страна.

Макар и да сме още далеч от статута на нормална страна, положителна стъпка би било да въведем един друг 0 принципен и постоянен – елемент в ежегодната корекция на пенсиите.

Движението на Света в промяна предлага пенсиите на най-възрастните пенсионери, примерно на тези, които са навършили 75 години, да бъдат увеличаване с по-голям процент, пропорционална на възрастта им. Разумна мярка може да бъде 10% увеличение на процента за всяка година над определената ввъзраст. Т. е. ако общото увеличение е 8%, един 76 годишен пенсионер да получи увеличение от 8,8%, а този на 85 години – 16%!

Има едно тъжно обстоятелство: броят на лицата, които биха били облагодетелствани от такава мярка е толкова малък, че би било срамно да се страхуваме за положението на държавния бюджет.

С този елемент в годишната корекция на пенсиите две неща постигаме (макар и в скромна мярка): признаваме, че животът не един възрастен човек става от година на година по-труден, от друга страна това е минимална компенсация за акумулиращите се от все по-дълъг период несправедливости, които са вечен и неизбежен спътник на хората.



* * *

Няма коментари:

Публикуване на коментар