12 юни 2021

Пакт за демократичен поврат

 

България е в критично положение, а изгледите за близкото й бъдеще са още по-обезпокояващи. Реална е опасността от истинска национална катастрофа. В сегашния сложен и глобализиран свят може да разчитаме  на една повече или по-малко дискретна намеса от страна на Европейския Съюз и НАТО за да избегнем пълния хаос и упадък, но и това безспорно би било една своеобразна форма на национална катастрофа.

Единственият изход от задънената улица, единственото национално спасение би било един Пакт за Демократичен Поврат и неговото успешно прилагане.

Съществената част на Пакта трябва да съдържа договорка за реформирането на политическата система, главно в две решаващи точки.

Първо въвеждането на прякото избиране на министър-председателя. Това ще предотвратява за вбъдъще две фатални, катастрофални неща: неспособността парламента да избере министър-председател и – чрез ограничаването на възможността за преизбиране – изключването на безкрайното управление на една личност.

Втората точка на реформата е промяната на концепцията за Народно събрание и механизмът на неговото избиране. Освобождаването на парламента от правото и задължението да избера министър-председател е само първа крачка към превръщането му в истински и ефикасен изразител на народната воля. Цел трябва да бъде народните представители да са суверенни и подготвени лица от типа народен трибун и това трябва да намери израз в ред закони. Избирането им най-целесъобразно би трябвало да става по една нова плуралистична мажоритарна система: в един избирателен окръг да се смятат избрани двамата кандидати получили най-много (и достатъчно) гласове.

В интерес на демократичния и стабилен характер на политическата ни система би било целесъобразно изборите да се провеждат винаги в определен ден (например в последната неделя на октомври).

Другата част на Пакта би трябвало да урежда преходните разпоредби, необходими за осъществяването на политическата реформа. Необходимо би била договореност новото Народно събрание да избере за министър-председател специалист, предложен от партията с най-много представители, който да е задължен да състави правителство от специалисти, предложени пропорционално от партиите в парламента.

Ако Народното събрание до определен срок (най-приемливо:  една година) не успее да приеме пакета от закони, необходими за реализирането на договорената реформа, референдум трябва да избере от двата или трите най-поддържани проекта за такъв пакет.

Призоваваме всички отговорни за съдбата на страната ни граждани да гласуват само за такива кандидати, които поддържат приемането на Пакта, а ако няма таки, да бойкотират избора на 11 юли.

 



* * *

Няма коментари:

Публикуване на коментар