19 юни 2021

Проблемът Северна Ирландия

 

Учудващо голям и сложен проблем стана за „голямата“ политика проблема на границите на Северна Ирландия след Брекзит.

А истинският проблем е полуколониалното положение на Северна Ирландия, независимо от Брекзит. За един здравомислящ човек, това положение е абсурдно, неприемливо, но кой знае как и защо днес в цяла свободна и демократична Европа, и в резултат на това на практика по целия свят приемат това положение за „даденост“, без нищо скандално.

А много лесно би било да се разбере същността на проблема с един пример: какво би било – особено за свободния свят и преди всичко за Южна Корея, ако Китай „приеме в лоното си“ Северна Корея?

В Северна и в „Южна“ Ирландия живеят ирландци. Някои (не е трудно да се идентифицират кои) направиха така, че няколко хиляди ирландци от един цвят да не могат да понасят ирландците от дргия цвят, и обратно. Два пъти по няколко хиляди фанатици, екстремисти. Традициите обаче наистина са силно и трайно явление. Единство не се постига насила. Може би наистина за всички ще е по-добре Северна и Южна Ирландия да си запази своите традиции, своите различия. Но защо не под един общ – федерален – покрив?

Да живее Ирландската федерация, с два, Северен е Южен кантон. Но все пак: един народ, един – общ – покрив. Британия би трябвало най-после да се освободи от имперските си колониалистически рефлекси и сама да покаже изход на Северна Ирландия и не да се вкопчва в една територия, която не е нейна.

Европа също трябва да се събуди и да погледне „политически коректно“ на нетърпимото сегашно положение. Политически коректното й отношение много би тежало във везните.

 



* * *

Няма коментари:

Публикуване на коментар