12 септември 2021

Гладна кокошка просо гласува

 

Импотентното, ала хиперактивно 46-то Народно събрание (НС) след предизборното наддаване при съставянето на разходната страна на бюджетната ревизия беше принудено да се почеше по главата: „Ама то няма толкоз пари бе, скъпи колеги…“

Не им трябваше много за да се сетят: ще решат приходите да станат повече. Що не? Туй не струва нищо…

Моля, забележете! В този си устрем плаващото мнозинство прояви изключителна въздържаност. Гласува едно мъничко увеличение на приходите със един скромен половин милиард. Какво би могло да му попречи да ги увеличи с кръгъл един милиард? Или с два… Или с три… И т. н. и т. н. Образованието им ли? Или възпитанието им? А може би моралът им…

В скоби: каква е логиката на един нормален бюджет в една нормална държава? Толкова приходи трябва, толкова разходи можеш да направиш. А ние тук сега на какво можем да разчитаме (може да се каже, по традиция): толкова приходи можеш да се опиташ да събереш, толкова разходи спокойно реализирай!

Важното което е: принципите, които би трябвало да спазва добрия управител (парламент и правителство) на един добър, трудолюбив и разумен народ.

Движението на света в промяна винаги е застъпвало принципа: държавата да харчи (малко) по-малко от произведеното. Едно дава истинска гаранция за това: приходната част на бюджета да не се гласува произволно, а да се вземе факта от предишната година. С други думи: приходите на предната година да са покритието и едновременно границата на разходите на следващата година. Който престъпи тази граница, да плаща от своя джоб, ако не може – затвор.

Държавата никога не бива да допуска дефицит, а да е горда ако може да осигури един разумен суфицит.

„Суверенните“ дългове са предателство, приватизация на данъчния монопол в интерес на капитала.





* * *

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар