18 септември 2021

Глобален геополитически поврат

  

Тези дни (началото на септември 2021) научаваме за споразумението между САЩ, Великобритания и Австралия за осигуряване на ядрени подводници на Австралия.

На новината Пекин веднага и твърде остро реагира, а Франция, като търговски особено чувствително ощърбена, отзова посланиците си във Вашингтон и Канбера. Започват да се чуват загрижени мнения и от Брюксел.

За какво става дума? Отдавна е известно, че между „петте“ англосаксонски страни: САЩр Канада, Велисобритания, Австралия и Нова Зеландия съществува много тясно и „много тайно“ сътрудничество в разузнаването, фокусиращо върху общото и тотално подслушване на света. Естествено такова сътрудничество не може да работи без пълна политическа и идеологическа хармония. А тя е дадена и има изключително стабилни основи, които никакви позволени от демокрацията местни авантюри не биха могли да разклатят.

Но ето, идва момент, когато това сътрудничество в шпионирането е малко. Необходима е нова стъпка направо към създаването на нова система за сигурност и отбрана (включително надмощие над всички останали). Това не е разширение на НАТО. Това е коренно по-различна организация: изявено глобална и не на последно място „чистокръвна“ англосаксонска. Достатъчно е да погледнем на картата на света: Атлантическият и Тихият океан са „вътрешно море“ за новата структура, а подобна съдба очаква и Индийския океан. Защото тези „Пет“ изобщо не мислят да минат без много-много други съюзници, на първо място най-големият (по жители) опонент на Китай: Индия. Тя и без това много дължи на Великобритания. Няма липса и на други кандидати. Между тях Япония и Южна Корея, и голяма част от бившите социалистически страни от Източна Европа.

Каква е истинската същност на този нов Свещен съюз? Антикомунизъм и анти-Китай. Оправянето на нещата с „немирниците“ (Северна Корея, Куба, Венецуела, Иран и т. н.) са подробности. Справянето с надигащата се и разпространяваща се теокрация също не е първостепенен проблем. Антикомунизъм и анти-Китай – това са алфата и омегата на проекта на Петте.

Какво обещава това на света и по-специално на Европа и съвсем между другото: политически коректен ли е този проект?

От този проект светът не може да очаква нищо хубаво, а неимоверно засилване на напрежението. В същото време за Европа това е подходящ исторически момент да осъзнае своя културен и политически идентитет, да осъзнае своя европейски суверенитет и да замени пробилия се атлантизъм с една собствена европейска система за сигурност.

А колкото за коректността на проекта: оценката му зависи от ценностната система и основните принципи на оценяващия. Движението на Света в Промяна счита, че този проект не е нито коректен, нито прагматичен, нито обещаващ нещо положително, напротив, той е и политически, и морално некоректен, опасен и исторически обречен.

За щастие има алтернативни пътища за решаването на големите геополитически и други проблеми на човечеството и има – макар и не многобройни – здрави сили, които да помогнат да намерим тези пътища и да тръгнем по тях.




* * *

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар