22 септември 2021

За програмата на ДСП 1.

 

Движението на Света в Промяна (ДСП) е духовно движение, основано на разбирането на света и човешката цивилизация. Това разбиране е изложено в книгата Цивилизацията и служи за основа на дейността на движението. Но движението разполага и с обширна програма за действие във всички области на живота, на всички нива: световно       европейско, национално, индивидуално.

Движението, родено в края на 20-и век в Унгария има и дълбоки български корени, тъй като създателят му, Тодор Симеонов е роден и израснал във Варна, в семейство на възрожденци и прогресивни личност от няколко поколения.

Така това движение сега е шанс да се започне нещо ново, което изведе страната от задънената улица на промените от типа „не това искахме“. Но това вече не е чисто и просто една задънена улица, а блато, което може да погълне съдбата на страната ни.

Задачата е почти мисия невъзможна, но който милее за родината си, не може да се примери с такова пораженско отношение. Моралът ни, чувството ни за отговорност – включително към самите нас, трябва да ни накара да се събудим за решителни и разумни действия. А те в много отношения трябва да бъдат не само мирни, но и радикални, революционни.

Нищо не помага нито шушукането по кръчми, нито крещенето по улични протести. Трябва нещо друго: рационална критика, но най-вече рационална креативност: намиране на рационални решения труд, когато трябва, самоотвержена борба.

Много от това, което ДСП предлага може да изглежда странно или направо несъобразно с наследените стереотипи. Новите неща се приемат трудно – или изобщо не се приемат от хора със закостенели възгледи, дори ако те са между най0шумните критици на съществуващото. С това трябва да се съобразяваме, но грешка би било тук да се правят опортюнистични компромиси. Именно за това на движението са необходими хора с отворени сърца, с млад дух, морално мотивирани, верни и всеотдайни.




* * *

 


Няма коментари:

Публикуване на коментар