06 октомври 2021

Манифест на събуждането

  

От падането на социализма в Европа светът е в състояние на свободно падане. Западът, за да запази изработения си нов модел на действие спешно се нуждаеше от нов достоен противник и за един дълъг период намери такъв в лицето на отгледания от самия него тероризъм, но вече разбира, че бъдещето му се решава в един исторически двубой с Китай. Сега нече най-добре би било да се освободи от крастата на тероризма за да може да се концетрира върху истинското си предизвикателство, но не само не успява да обезвреди в достатъчна мярка тероризма, но едно след друго се явяват нови огромни вътрешни и външни предизвикателства.

Външните предизвикателства са от една страна геополитически: Русия, Иран, Северна Корея, разклащането на Латинска Америка, Африка, Близкия изток и в известна степен самата Европа. От друга страна идват заплахите на възраждащия се религиозен фанатизъм и милитизъм (дори и при такива доскоро верни и послушни съюзници като Турция, Саудитска Арабия, Пакистан). И ако всичко това не е достатъчно: тук са вече в дома ни енергийната криза, нападението на вирусите, климатичните промени.

Не са по-малки вътрешните опасности, измежду които най-зрелищно се показва новият национализъм (олицетворен в Америка от Тръмп), но не бива да се подценяват реалните гангрени, които разяждат тялото на западните общества: бедност, обезверяване, отчуждение, духовен упадък, дрога.

Картината изглежда ужасяваща, отчайваща: тотален крах, безизходица.

Мнозина искат да вярват, че това е така, но това е светът на мечтите – и при това не на най-хубавите и благородни мечти. Западът има невероятен материален и духовен потенциал и най-вече той е действителност, действителност, която в много отношения е определяща и ще си остане определяща още дълго време.

Важното е да видим промените, които формираха и продължават да формират тази богата и пълна със всякакви противоположности действителност.

 



Няма коментари:

Публикуване на коментар